Het Brandpunt van een lens

Wat is het brandpunt van een lens?

Het brandpunt van een lens bepaalt hoeveel je van de omgeving in beeld ziet wanneer je door je lens kijkt en wordt uitgedrukt in millimeters. Wanneer je op je lens kijkt zie je een of twee getallen staan met daarachter MM, wat staat voor millimeter. Deze getallen geven aan wat voor brandpunt jouw lens heeft.

De brandpuntafstand van je lens is de afstand tussen het midden van je lens en het punt waar het licht samenkomt op de beeldsensor, dit noem je het brandpunt.

uitleg brandpunt van een lens, open gewerkt voorbeeld.

Brandpunt getal

Hoe lager het getal hoe meer er van de omgeving te zien is op de foto. Naarmate het getal oploopt wordt de beeldhoek steeds kleiner en zie je steeds minder van de omgeving omdat je steeds meer inzoomt. Zo is er dus een hele reeks van lenzen variërend van extreme groothoeklenzen tot super tele lenzen.

Op onderstaande afbeelding zie je de verschillen in beeldhoek tussen een 14mm groothoeklens en een 100mm telelens en zoals je ziet heeft een 100mm telelens een veel kleinere beeldhoek dan een 14mm groothoeklens.

brandpunt ven een lens 14mm en 200mm

Onderstaande foto is gemaakt met een brandpunt van 24mm waarbij je dus veel van de omgeving ziet. Alles onder de 35mm wordt een groothoeklens genoemd vanwege de grote beeldhoek.

Voorbeeld 24mm groothoeklens

Bij een brandpunt van 50mm zie je al een stuk minder van de omgeving. Alles tussen de 35 en 70mm wordt een standaardlens genoemd omdat deze beeldhoek het meest in de buurt komt van wat het menselijk oog waarneemt. Lenzen tussen de 70 en 100mm noem je een lichte telelens en alles vanaf 100mm wordt een telelens genoemd.

  • < 35mm groothoeklens
  • Tussen 35 – 70mm standaardlens
  • Tussen 70 – 100mm lichte telelens
  • Vanaf 100mm Telelens

Zoals je in onderstaande afbeelding goed kunt zien heeft een 200mm Telelens een veel kleinere beeldhoek dan de vorige foto die vanaf hetzelfde standpunt is genomen.

Variabel brandpunt en vast brandpunt

Er bestaan twee soorten lenzen, zoomlenzen met een variabel brandpunt en lenzen met een vast brandpunt, ook wel prime lenzen genoemd. Bij een zoomlens kun je variëren tussen twee brandpunten, je kunt dus inzoomen en uitzoomen op een onderwerp zonder dat je zelf in beweging komt.

Bij een lens met een vast brandpunt kun je niet in of uitzoomen en zul je zelf in beweging moeten komen om dichterbij je onderwerp te komen. Waarom zou je voor een vast brandpunt kiezen terwijl een zoomlens in de praktijk veel handiger is?

Een zoomlens is een samenstelling van meerdere lenzen waardoor je kunt inzoomen en uitzoomen om deze reden moet een een zoomlens altijd kwaliteit inleveren. Een lens met een vast brandpunt heeft maar 1 lens en is dus volledig geoptimaliseerd voor dat ene brandpunt. Hierdoor heeft een prime lens een zeer goede beeldkwaliteit en is lichtsterker dan een zoomlens wat betekent dat je bij heel weinig licht nog steeds kunt fotograferen zonder dat je hoeft te flitsen.

Om deze reden zijn prime lenzen zeer geschikt voor situaties met weinig licht. Denk bijvoorbeeld aan bruidsfotografie waarbij je tijdens een kerk ceremonie niet wilt flitsen. Ten eerste omdat je niet wilt storen en ten tweede omdat flitsen de foto zou verpesten. Net zoals zoomlenzen zijn prime lenzen in alle soorten en maten te koop.

Gebruik van lenzen in de praktijk

Je weet nu wat het brandpunt van een lens inhoudt en je weet het verschil tussen een lens met een vast brandpunt en een variabel brandpunt. Maar voor welk doel gebruik je nou welk brandpunt?

Groothoeklenzen zijn ideaal wanneer je veel van de omgeving in beeld wilt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan landschap en architectuur fotografie maar ook voor reportage fotografie is dit een ideale lens. Een standaardlens benaderd het meest de beeldhoek van het menselijk oog en is dus wat minder uitgesproken. Een standaardlens is dus heel breed inzetbaar en is zeer geschikt voor het dagelijks leven maar ook voor reportage en reisfotografie. Een lichte telelens tussen de 70 en 100mm is zeer geschikt voor portret fotografie.

Telelenzen zijn er vanaf 100mm tot wel 1200mm. Vanaf 300mm praat je eigenlijk over super telelenzen. Telelenzen tot ca. 300mm worden veel gebruikt voor portret, natuur en sportfotografie. Zeker de super telelenzen vanaf 300mm zijn bij uitstek geschikt om grote afstanden te overbruggen denk bijvoorbeeld aan wilde dieren, vogels of sportfotografie.

Verder heb je nog een andere categorie en dat zijn de macro lenzen. Met een macrolens kun je kleine onderwerpen of details van heel dichtbij vastleggen. De meeste macrolenzen hebben een vergrotingsfactor van 1:1 dit betekent dat het onderwerp op ware grootte wordt vastgelegd. De meeste macrolenzen hebben een brandpunt tussen de 60 en 180mm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.