Foto compositie tips

Tips voor een krachtige foto compositie

In dit artikel 12 compositie tips die je misschien kunnen helpen om krachtige composities te maken. Deze tips kun je gebruiken voor alle soorten fotografie, sommige tips zijn misschien wat voor de hand liggend maar belangrijk genoeg om toch even te noemen.

Er wordt vaak gedacht dat de aanschaf van een dure camera automatisch zal leiden tot geweldige foto’s. Maar wanneer de compositie van een foto niet goed is dan krijg je een saaie en oninteressante foto. Het maken van een goede compositie staat los van je camera uitrusting en technische kennis. Om die reden heeft iedereen gelijke kansen om een goede en sterke compositie te maken.

1. Regel van derden

De bekendste manier om een fotokader op te delen is op basis van de regel van derden. Bij deze methode wordt een kader opgedeeld in negen gelijke vakken. De horizon wordt daarbij geplaatst op een van de twee horizontale lijnen. Belangrijke elementen in het beeld worden op snijpunten van die lijnen geplaatst.

Deze ‘regel’ van derden kan een uitgangspunt zijn voor een interessante compositie maar een andere vlakverdeling kan afhankelijk van de situatie misschien veel spannender zijn, experimenteer er dus lustig op los. Sommige camera’s bieden de mogelijkheid de lijnen op je LCD display of zoeker te tonen.

Foto Compositie Tip 1: Regel van derden

2. Lijnen

Lijnen zorgen ervoor dat het hoofdonderwerp in een foto wordt versterkt. Door gebruik te maken van natuurlijke lijnen wordt het oog van de kijker als het ware naar het hoofdonderwerp toe geleid. Maar ook wanneer er niet direct een hoofdonderwerp is kun je door gebruik te maken van lijnen een krachtige compostite maken. Lijnen hoeven niet recht te zijn, een kronkelde weg door een landschap werkt ook perfect.

Foto compositie Tip 2: Lijnen, Lijnwerking

3. Framing

Door gebruik te maken van doorkijkjes, ramen en deuren creëer je een natuurlijk kader voor je foto. Ook wanneer je van donker naar licht fotografeert werkt dit heel erg goed omdat het kader dan donker is waardoor je een foto krijgt met heel veel contrast, dit geeft een prachtig effect en werkt ook heel erg goed in zwart wit.

Foto compositie Tip 3: Framing

4. Patronen

Patronen zijn overal te vinden en zijn vaak dankbare onderwerpen. In steden kun je denken aan architectuur maar ook straten, muren, daken en water lenen zich uitstekend om patronen te ontdekken.

Basis compositie tips fotografie 
Tip 4: Patronen

5. Symmetrie

Of je nou in een drukke stad loopt of in de natuur bent, symmetrie is overal te vinden. Het zorgt voor veel rust in een foto en is erg prettig voor het oog. Iets was symmetrisch is kun je verdelen in een linker en rechterhelft wat elkaars gelijke of spiegelbeeld is.

Fotografie Compositie Tip 5: Symmetrie

6. Het Midden

In de meeste boeken over compositie wordt geadviseerd om een onderwerp nooit in het midden te plaatsen. Het zou saai zijn en alles behalve een spannend beeld opleveren. Maar regels zijn er natuurlijk ook om overboord te gooien want als het midden in een bepaalde context wel bijdraagt aan een sterker beeld, waarom zou je dat dan niet doen?

Portretten van mensen met een belangrijke of machtige rol, worden vaak in het midden geplaatst, het draait tenslotte allemaal om die persoon. Het midden is het centrum van de aandacht en geeft iemand een prominente rol en maakt iemand belangrijk.

Fotografie Compositie Tip 6: Het midden

7. Kadreren

Met kadreren maak je een compositie door het onderwerp te positioneren in het beeldkader. Uiteraard kun je niet iedere foto door kadreren ineens heel sterk of betekenisvol maken maar je zult altijd een keuze moeten maken hoe je iets in beeld brengt. Een lege zee met daarop een enkel bootje vraagt om keuzes. Hoe ga je de boot positioneren, rechts onderin, in het midden, links boven, half of helemaal niet in beeld?

Compositie Tip 7: Kadreren

8. Horizontaal of verticaal

Je zult altijd de keuze moeten maken of je een foto horizontaal of verticaal maakt. In horizontale richting is vanzelfsprekend meer ruimte om te positioneren dan in de hoogte. In een verticale foto kun je hoog en laag beter laten uitkomen waardoor het een dramatischer effect geeft dan bij een liggend formaat.

9. Reflecties

Maak gebruik van alles wat reflecteert, water, ramen, glas, spiegels etc. Hoe je de reflectie in beeld brengt kan het verschil maken tussen een fantastische foto of een ‘net niet’ foto. Leef je uit en kijk goed voordat je de foto maakt.

10. Opnamestandpunt

Op zich is de keuze voor een bepaald standpunt voor de meeste mensen een natuurlijk proces, ook niet geoefende fotografen zie je wel eens een stapje naar links of naar rechts doen om het onderwerp beter uit te laten komen.

Maar door extreme dingen te doen zoals midden op straat plat op je buik gaan liggen, zoals bij bovenstaande foto, krijg je wel een heel bijzonder resultaat. Wijk van de gebaande paden af en probeer eens wat anders!

11. Lenskeuze

Het ligt misschien voor de hand maar de keuze voor een bepaalde lens is van grote invloed op de uiteindelijke compositie van een opname. Wanneer je op straat wilt fotograferen en je hebt een telelens op je camera geschroefd dan krijg je uiteraard compleet andere foto’s dan met een groothoeklens.

Je zou dus kunnen zeggen dat de compositie al begint bij de keuze van het objectief. Denk dus van te voren goed na wat je gaat fotograferen en wat voor lens je daarvoor wilt gebruiken.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt vanaf hetzelfde standpunt maar met verschillende lenzen. De eerste foto is gemaakt met een 24mm groot- hoeklens en de laatste met een 200mm telelens en zoals je ziet krijg je door de verschillende lenzen een compleet andere compositie.

12. Betrek de voorgrond bij je foto

Door de voorgrond bij je foto te betrekken ontstaat er diepte waardoor alle aandacht direct naar het hoofdonderwerp gaat, Ook zorgt het voor sfeer en omlijsting van het onderwerp waarop je scherp stelt.

Compositie Tips Fotografie, betrek de voorgrond bij je foto.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.