Fotograferen in het Bos, Utrechtse Heuvelrug

99,00 incl.BTW

Wissen

Bosfotografie workshop ‘into the woods’

Laat je tijdens de workshop bosfotografie op de Utrechtse Heuvelrug inspireren door grillige bomen, mysterieuze bospaden en dansende zonnestralen. Tijdens de wandeling ga je op zoek naar patronen, lijnen, vormen, contrasten, beweging en de mystiek van het bos. Onderweg krijg je uitleg en praktische tips over camera instellingen, belichting en compositie.

Bosfotografie workshop fotograferen in het bos

Locatie

De workshop wordt gegeven op de Utrechtse Heuvelrug in de Kaapse Bossen bij Doorn. De Kaapse bossen is een glooiend bosgebied met brede beukenlanen, slingerende bospaadjes en een heuvel van ca. 53 meter, de Doornse Kaap. Op deze heuvel staat een 25 meter hoge uitkijktoren ‘de Kaap’ waar je een spectaculair uitzicht hebt over de Utrechtse Heuvelrug.

Programma

We verzamelen op de parkeerplaats van de Kaapse Bossen in Doorn. Het tijdstip is afhankelijk van de periode van het jaar maar zal over het algemeen redelijk vroeg in de ochtend zijn, rond zonsopkomst. Bij een heldere ochtend en wat ochtendmist beginnen we natuurlijk met het fotograferen van zonnestralen die door de bomen het bos indringen.

We fotograferen op verschillende locaties in het bos en lopen in totaal ca. 4 km met hier en daar wat hoogteverschil. Je komt dus thuis met een gevarieerd beeld van statige beukenlanen, kronkelige bospaden en een prachtig uitzicht over het bos vanaf uitkijktoren ‘de Kaap’, in totaal duur de workshop ca. 4 uur.

Workshop fotografie in het bos

Wat ga je leren?

Dit is een zeer praktische workshop waarbij je vooral heel veel gaat fotograferen. Tijdens de wandeling krijg je praktische tips over o.a:

 • Compositie
 • Scherptediepte
 • Standpunt
 • Beweging
 • Gebruik van lenzen & filters
 • Handmatig scherpstellen en belichten

Is de workshop bosfotografie geschikt voor jou?

Een kleine groep van 4 tot maximaal 6 personen garandeert een persoonlijke begeleiding waardoor de workshop in principe voor zowel beginnende als meer gevorderde fotografen geschikt is. Basiskennis van fotografie is wel aan te raden, je hoeft echt geen expert te zijn maar je weet wel hoe je diafragma, sluitertijd en ISO-waarde instelt op je camera.

Verder heb je het volgende nodig om te kunnen deelnemen:

 • Spiegelreflex of systeemcamera met
 • Verschillende lenzen zoals een groothoeklens en een telelens (t/m 200mm)
 • Een driepoot statief want het kan donker zijn in het bos waardoor je soms met lange sluitertijden zult moeten werken.
 • Bij voorkeur waterdichte wandelschoenen.
 • Weerbestendige kleding.
 • Voldoende geheugen
 • Volle accu(‘s)

Ben je in het bezit van een polarisatie filter, grijsverloopfilter en/of een afstandbediening of draadontspanner neem deze dan zeker mee.

Workshop fotografie in het bos

Uitwijkdatum

Wanneer er wat lichte regen is voorspelt dan gaat de workshop gewoon door, op regen kun je je kleden en in het bos kun je redelijk goed schuilen. Maar wanneer er veel neerslag wordt voorspelt dan wordt de workshop geannuleerd en ontvang je een waardebon voor een andere datum of een andere workshop.

Doe je mee?

Ben je enthousiast geworden om mee te doen aan de workshop bosfotografie? Selecteer dan een beschikbare datum en schrijf je direct in.

Data:

10-09-2022

Tijdsduur:

ca. 4 uur

Locatie:

Parkeerplaats Kaapse Bossen: Sint Helenalaan 2, 3941 EH Doorn

Prijs:

De prijs bedraagt € 99,- dit is inclusief:

– Koffie & thee bij aankomst
– 4 uur durende workshop
– Vooraf per mail alvast een aantal tips om je zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden
– Na afloop per mail een digitaal naslagwerk met alles wat is besproken tijdens de workshop

Fotograferen in het Bos, Utrechtse Heuvelrug

99,00 incl.BTW

Wissen