Portretfotografie Tips

Portretfotografie

Portretfotografie Tips

In dit artikel geef ik je 10 praktische portretfotografie tips die je misschien op weg kunnen helpen. Portretfotografie is een populaire vorm van fotografie, maar dat wil niet zeggen dat het altijd even makkelijk is. Sterker nog het is best lastig omdat mensen over het algemeen zeer kritisch zijn op zichzelf. Een van de belangrijkste aspecten en uitdagingen van portretfotografie is dat de geportretteerde zich op z’n gemak voelt. Wanneer dit niet het geval is dan krijg je een foto waar iemand zichzelf niet in herkent.

De beheersing van je camera en eventueel lampen is bij portretfotografie een basisvoorwaarde voor een geslaagde portretfoto. Dit hoeft echt niet ingewikkeld te zijn maar zorg ervoor dat je je camera zo instelt dat je daar niet meer over na hoeft te denken. Tijdens het fotograferen moet alle aandacht uitgaan naar de persoon voor je camera en niet naar je apparatuur.

Portretfotografie leer je niet uit een boek maar door het vooral heel veel te doen! In dit artikel ga ik niet in op de technische aspecten van fotografie, ik geef je praktische tips die ik in de loop van de jaren heb geleerd door vooral heel veel dingen fout te doen!

Portretfotografie Tip 1: Stel scherp op de ogen

Als er een ding belangrijk is bij portretfotografie dan is het dat de ogen haarscherp zijn. Je zult hier dus altijd extra aandacht aan moeten besteden. Je kunt ervoor kiezen om handmatig scherp te stellen maar zelf kies ik meestal voor de autofocus. Iemand staat nooit helemaal stil waardoor je er met handmatige scherpstelling net naast kunt zitten en dan heb je een onbruikbare foto.

Verder is het belangrijk om na een aantal foto’s te hebben gemaakt even te controleren of de ogen echt goed scherp zijn. Dit kun je doen door op je LCD scherm even in te zoomen op de ogen. Mochten de ogen dan onscherp blijken te zijn dan kun je het nog een keer over doen.

Tip 2: Zorg voor een rustige achtergrond

Door te zorgen voor een rustige achtergrond gaat alle aandacht uit naar de geportretteerde. Een egale achtergrond zoals een egale muur werkt op zich prima maar is ook weer wat saai. Het is ook leuk om wat licht of kleur in de achtergrond te hebben. Door gebruik te maken van een groot diafragma (laag getal) en wat meer in te zoomen op de geportretteerde ontstaat er een mooie wazige achtergrond.

Je kunt het diafragma aanpassen door je camera op de A of Av (Canon) stand te zetten, dit is de diafragma voorkeuze stand. Vervolgens selecteer je het grootste diafragma (laagste getal) wat je beschikbaar hebt met je lens (f/2.8, f/3,5 f/F4.0). Zoom in of zorg dat de afstand tussen jou en de geportretteerde klein is en de afstand tot de achtergrond groot. Hierdoor komt het model mooi los van de achtergrond waardoor alle aandacht uitgaat naar het portret.

Portretfotografie Tips, kleine scherptediepte door gebruik van een groot diafragma

Tip 3: Neem de leiding

De meeste mensen zijn het niet gewend om voor de camera te staan. Je zult ze dus niet alleen op hun gemak moeten stellen maar je moet ook met ideeën komen en vragen om een bepaalde pose aan te nemen. Wees daar niet onzeker over want de meeste mensen hebben zelf geen idee en vinden het alleen maar prettig als jij ze verteld wat ze moeten doen.

Stel je dus op als regisseur maar sta tegelijkertijd ook open voor suggesties van je model en hou het vooral ontspannen, uiteindelijk maak je de foto samen. Je kunt natuurlijk alleen maar de leiding nemen als je weet wat je wilt, ga op zoek naar foto’s die jou aanspreken en laat je inspireren. Wanneer je het maar vaak genoeg doet ontwikkel je vanzelf je eigen portretfotografie stijl.

Tip 4: Laat af en toe wat foto’s zien

Terwijl je aan het fotograferen bent kijk je natuurlijk af en toe of er al wat moois tussen zit. Zodra je een paar hele mooie foto’s hebt dan kun je die alvast even laten zien zodat je weet of je een beetje op het juiste spoor zit. Wanneer iemand blij is met de eerste resultaten dan zul je zien dat iemand ineens met meer zelfvertrouwen voor de camera staat.

Tip 5: Vraag mensen nooit om te lachen

Wanneer je aan iemand vraagt om te lachen dan komt er vrijwel altijd een onnatuurlijk lach te voorschijn. Niemand voelt zich daar prettig bij en het levert ook zeker geen mooie foto’s op. Het is de taak van de fotograaf om een ontspannen sfeer te creëren en mensen aan het lachen te maken. Je kunt best vragen om een glimlach, als je maar uitlegt dat een hele kleine glimlach al voldoende is. Maak desnoods een paar foto’s zonder glimlach en een paar met glimlach, laat het verschil zien en negen van de tien keer gaan de voorkeur uit naar de foto’s met de glimlach.

Tip 6: Fotografeer in RAW

De meeste camera’s bieden de mogelijkheid om een foto in RAW te maken of in JPEG of beide bestanden tegelijkertijd. RAW is geen afkorting maar het betekent letterlijk ‘ruw’ in de zin van onbewerkt. Dit bestandstype bevat dus de ruwe onbewerkte gegevens zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen. Bij een RAW bestand heb je achteraf de mogelijkheid om te bepalen wat de beste instellingen zijn voor bijvoorbeeld belichting, witbalans, kleuren, contrast, helderheid etc.

Met een RAW-bestand kun je alle kanten nog op zonder kwaliteitsverlies, pas wanneer de ontwikkeling en nabewerking klaar is sla je het bestand op in een gecomprimeerd JPEG bestand of een ander bestandsformaat. Van een RAW bestand kun je dus altijd nog een JPEG bestand maken maar van een JPEG bestand kun je nooit meer een RAW bestand maken. Aan jou de keuze?

Tip 7: Hou het simpel

Het is misschien verleidelijk om alles uit de kast te halen en iemand vanuit alle hoeken te fotograferen met uitgebreide achtergronden of rekwisieten. Maar hoe verleidelijk het ook lijkt het werkt het beste om het eenvoudig en overzichtelijk te houden. Uiteindelijk gaat het erom dat je een sterk portret maakt waar iemand echt optimaal uit de verf komt!

Tip 8: Haal de kaaklijn naar voren

Wanneer iemand in z’n natuurlijk houding voor de camera staat dan is het hoofd meestal wat naar achteren gekanteld waardoor een onderkin al snel zichtbaar wordt. Volgens portretfotograaf Peter Hurley draait het bij portretfotografie allemaal om de kaaklijn! Hij vraagt aan z’n klanten om het voorhoofd iets naar voren te laten komen waardoor de kaaklijn beter uitkomt. In onderstaande video legt hij uit waarom de kaaklijn zo belangrijk is bij portretfotografie! En eerlijk is eerlijk, ik pas het ook toe en het werkt!

Tip 9: Gebruik een reflector

Of je nou met bestaand licht of met kunstlicht werkt, het gebruik van een eenvoudige reflector kan een geweldige manier zijn om donkere of ongewenste schaduwen op te lichten. Reflectoren zijn er in veel verschillende maten en kleuren, afhankelijk van het gewenste effect.

Gouden reflectoren kunnen iemand buitenshuis een natuurlijke gloed geven, maar zien er binnen over het algemeen onnatuurlijk uit. Zilveren reflectoren kaatsen het meeste licht terug en zijn iets koeler dan witte reflectoren. Witte reflectoren kunnen ook dienst doen als lichtverspreider om direct zonlicht te verzachten, over het algemeen geeft een witte reflector de meest natuurlijke uitstraling.

Tip 10: Nooit negatief!

Wanneer je bezig bent met een portret sessie dan is het belangrijk om altijd positief te zijn. Stel je kijkt na het maken van een aantal foto’s op je scherm en je bent niet tevreden, dan laat je dat nooit merken omdat iemand daar erg onzeker van kan worden. Je zegt eerder iets ‘Wow, dit gaat de goede kant op, we gaan nog even door!’ Vervolgens geef je tips hoe het volgens jou nog beter kan en altijd vanuit een positieve benadering.

Tot slot:

Wanneer je net begint met portretfotografie of misschien al een tijdje bezig bent dan kunnen deze 10 tips je misschien een beetje op weg helpen. Een laatste tip zou nog kunnen zijn dat het goed is om je realiseren dat iedereen ooit is begonnen. Iedere fotograaf heeft ooit z’n eerste portret gemaakt en heeft met dezelfde ‘problemen’ geworsteld waar jij ook mee worstelt. Het is gewoon een kwestie van uren maken, veel ervaring opdoen en leren van andere fotografen.

Volg een cursus portretfotografie, het liefst van verschillende fotograferen. Niemand heeft de wijsheid in pacht dus het is prettig om vanuit verschillende invalshoeken portretfotografie tips te krijgen. Doe er je voordeel mee en kies het soort portretfotografie wat jou het beste ligt dan komen die mooie portretten vanzelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.