Compactcamera

Een compact camera wordt ook wel ‘point-and-shootcamera’ genoemd en verschilt in dat opzicht niet zo heel veel van een smartphone. Toch zijn er wel degelijk belangrijke verschillen ten opzichte van een smartphone te noemen. Een compactcamera is gemaakt om mee te fotograferen en wint het in dat opzicht in de meeste gevallen van een smartphone. Een compactcamera heeft een zoomlens met een groot zoombereik. Afhankelijk van het soort camera wordt er ‘optisch’ ingezoomd wat altijd beter is dan digitaal inzoomen op de sensor.

Ook heeft een compactcamera een grotere sensor dan een smartphone waardoor de beeldkwaliteit beter is, overigens is dit tegenwoordig niet altijd het geval meer. Een compactcamera biedt de mogelijkheid om volautomatisch of (deels) handmatig te fotograferen en te filmen en heeft een groter dynamisch bereik dan een smartphone. Het dynamisch bereik is het aantal tinten grijs tussen wit en zwart, hoe meer detail er zichtbaar is in schaduw partijen of hoge lichten hoe groter het dynamisch bereik van een camera.

Er zijn compactcamera’s te koop die qua beeldkwaliteit niet onder doen voor een DSLR of een systeemcamera. Vanwege het compacte formaat en de goede prestaties is dit de ideale camera voor straatfotografie en reisfotografie.