Welke camera past bij mij?

Welke camera past bij mij?

Welke Camera past bij mij? Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe camera?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een camera?

Wanneer je van plan bent om een nieuwe camera aan te schaffen dan wil je natuurlijk graag weten: welke camera past bij mij? Wil je een camera voor dagelijks gebruik of ga je misschien een grote reis maken? Misschien fotografeer je al een tijdje met een compactcamera of systeemcamera en ben je toe aan een volgende stap.

Om de juiste keuze te maken is het belangrijk om goed na te denken waar je de camera voor wilt gaan gebruiken? En uiteraard is het belangrijk om te weten wat nou eigenlijk de verschillen zijn tussen een smartphone, compactcamera, spiegelreflex en ssteemcamera.

In onderstaande video (2:45 min) uit de online basiscursus fotografie leg ik je uit wat de verschillen zijn tussen een compactcamera, spiegelreflex en systeemcamera (mirrorless).

Inhoudsopgave artikel:

Eerst even iets over de Beeldsensor…

Het hart van een digitale camera wordt gevormd door de beeldsensor. De beeldsensor bevind zich in de camera direct achter de lens en bestaat uit lichtgevoelige cellen die licht omzetten naar een digitaal beeld. Deze lichtgevoelige cellen worden gemeten in megapixels, een megapixel is een miljoen pixels.

Fullframe sensor

Beeldsensoren zijn er in vele soorten en maten. De grootste beeldsensor wordt een fullframe sensor genoemd en heeft het formaat van 36 x 24mm dit is hetzelfde formaat als het klassieke kleinbeeld negatief zoals we dat kennen van het ouderwetse filmrolletje, dit wordt een fullframe of volbeeld sensor genoemd.

Fullframe sensor vs kleinbeeld negatief

Cropped sensor

De beeldsensor is een van de duurste onderdelen van een camera om te produceren. Om die reden hebben de meeste camera’s een kleinere beeldsensor dan een fullframe sensor. Alles wat kleiner is dan dan de fullframe sensor wordt een cropped sensor genoemd.

Bij een compactcamera of smartphone zul je hier in het gebruik niet veel van merken. Pas wanneer een camera de mogelijkheid heeft om lenzen te wisselen krijg je hier mee te maken. Een lens krijgt op een beeldsensor met een cropfactor een andere beeldhoek dan de oorspronkelijke beeldhoek. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een lens. De mate waarin een sensor afwijkt van een fullframe sensor wordt de cropfactor genoemd.

Fullframe sensor vergeleken met APS-C en M4/3 cropped sensor

Een fullframe sensor wordt veel gebruikt in professionele en semi professionele systeemcamera’s aangezien een fullframe sensor de beste beeldkwaliteit biedt. Ook de APS-C sensor vind je in veel systeemcamera’s terug, deze sensor is ongeveer 35% kleiner dan een fullframe sensor.

In compactcamera’s wordt gebruik gemaakt van de Micro Four-third (4/3) beelsensor, de 1″ beeldsensor en de 1/2.3 beeldsensor. In smartphones worden nog kleinere sensoren gebruikt. Hoe groter de beeldsensor hoe beter beeldkwaliteit.

Fullframe sensor vergeleken met cropped sensor
Hoe groter de beeldsensor hoe beter de beeldkwaliteit is.

Smartphone of compactcamera?

De smartphone is vandaag de dag de camera die veruit het meest wordt gebruikt. Het is de camera die je altijd wel bij je hebt en bovendien presteren de ingebouwde camera’s heel erg goed en worden ook steeds beter. Voordat iedereen massaal met een smartphone ging fotograferen kozen veel mensen voor een compactcamera vanwege het formaat, gebruiksgemak en het lichte gewicht.

Qua gebruiksgemak en compactheid wint een smartphone het natuurlijk van iedere camera. Je zou je dus kunnen afvragen waarom je in deze tijd nog zou kiezen voor een compactcamera?

Ondanks genoemde voordelen van een smartphone zijn er genoeg redenen om te kiezen voor een ander type camera. Wanneer je hogere eisen stelt aan de beeldkwaliteit of gebruik wilt maken van verschillende soorten lenzen en objectieven dan zul je op een gegeven moment moeten overstappen naar een compactcamera of een systeemcamera.

Een compactcamera heeft een grotere beeldsensor dan een smartphone waardoor de beeldkwaliteit over het algemeen beter is. Hoe groter de beeldsensor hoe beter de beeldkwaliteit, er zijn compactcamera’s met een fullframe sensor (grootste sensor) die je ook in professionele spiegelreflex -en systeemcamera’s terugvindt.

Vaste zoomlens

Bij een compactcamera is de lens een vast onderdeel van de camera waardoor je dus niet kunt wisselen van lens. In plaats daarvan beschikt een compactcamera over een zoomlens. Met een smartphone kun je ook inzoomen maar de meeste smartphones zoomen niet optisch in maar digitaal op de beeldsensor wat ten koste gaat van de resolutie en dus van de beeldkwaliteit.

Een compactcamera zoomt optisch in, wat betekent dat de verschillende lensdelen ten opzichte van elkaar bewegen, je ziet een zoomlens ook echt bewegen wanneer de lens in of uitzoomt. Hiermee zoom je dus in zonder al te veel verlies van kwaliteit. Verder beschikken de meeste compactcamera’s over handige presets voor o.a portret, landschap -en macrofotografie.

Voordelen en nadelen van een Compactcamera t.o.v een systeemcamera Welke camera past bij mij?

Bridgecamera (superzoom)

Een bridgecamera is ook een compactcamera maar is iets groter van formaat en heeft qua uiterlijk meer weg van een spiegelreflex of systeemcamera. Bovendien onderscheid een bridgecamera zich door een extreem groot zoombereik van groothoek tot extreme telebeelden. Om die reden wordt een bridgecamera ook wel superzoom camera genoemd, de ‘superzoom’ lens is niet verwisselbaar maar door het enorme zoombereik is het een perfecte camera voor dagelijks gebruik en voor op reis. Verder heeft een bridgecamera meer opties qua instellingen net zoals bij een spiegelreflex of systeemcamera.

Welke camera past bij mij? Bridgecamera superzoom camera
Deze bridgecamera van Nikon heeft een optisch zoombereik van 24-3000mm(!)

Voordelen Bridgecamera

 • Extreem groot zoombereik
 • Ideale camera voor op reis / dagelijks gebruik
 • Uitgebreide instelmogelijkheden
 • Groter van formaat dan compactcamera
 • Robuuste behuizing en handig grip
 • Goede videofuncties
 • Licht van gewicht

Nadelen Bridgecamera

 • Door het enorme zoombereik levert de de lens licht in waardoor minder geschikt om te fotograferen met weinig licht
 • Qua formaat vergelijkbaar met systeemcamera maar je kunt geen lenzen wisselen.

Systeemcamera

Het grote verschil tussen een compactcamera en een systeemcamera is dus dat je lenzen kunt wisselen. Het voordeel daarvan is dus dat je lenzen kunt gaan aanschaffen die zijn geoptimaliseerd voor een bepaald doel, denk bijvoorbeeld aan macrofotografie (macrolens), portretfotografie (lichte telelens) vogelfotografie (telelens), wildlife (telelens), architectuurfotografie (groothoek of tilt-shift lens).

Verder heb je met een systeemcamera vrijwel onbeperkt creatieve mogelijkheden qua instellingen en accessoires, en kun je gaan investeren in kwalitatieve lenzen en filters. Bij een systeemcamera heb je de mogelijkheid om een camera samen te stellen die helemaal voldoet aan jouw wensen.

Er wordt vaak gesproken over een spiegelreflexcamera en een systeemcamera als twee aparte camera’s maar eigenlijk klopt dit niet helemaal aangezien een spiegelreflexcamera ook een systeemcamera is.

Een systeemcamera bestaat immers uit een camera ‘body’ waaraan apparatuur kan worden toegevoegd. Het daadwerkelijke verschil zit in de werking van de camera’s. Van de systeemcamera zijn twee varianten:

 • Syteemcamera met spiegelsysteem (Spiegelreflexcamera)
 • Systeemcamera zonder spiegelsysteem (Mirrorless systeemcamera)

Werking Spiegelreflexcamera

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien kijk je bij een spiegelreflexcamera via de zoeker door de lens naar je onderwerp. Een spiegelreflexcamera wordt ook wel DSLR genoemd wat staat voor Digital Single Lens Reflex.

Bij een spiegelreflex kaatst het licht door de lens via de spiegel van de camera recht naar boven naar het ‘prisma’. Het prisma zorgt ervoor dat het beeld niet meer ‘spiegelverkeert’ is maar wordt omgekeerd zodat je door de zoeker een juist beeld ziet.

Op het moment dat de ontspanner (afdruk knop) wordt ingedrukt, klapt de spiegel naar boven en opent de sluiter, die zich voor de beeldsensor bevindt. De beeldsensor bestaat uit lichtgevoelige cellen die het licht gedurende de vastgestelde belichtingstijd (sluitertijd) omzetten in een digitaal beeld. Het omhoog klappen van de spiegel en het openen van de sluiter zorgt voor het bekende geluid van een spiegelreflexcamera.

Werking Systeemcamera (Mirrorless)

Bij een mirrorless systeemcamera ontbreekt het mechanische systeem van een spiegelreflex en is de beeldsensor direct de sluiter. Wanneer je een foto maakt klapt er dus geen spiegel omhoog maar worden de lichtgevoelige cellen van de beeldsensor elektronisch aangezet (geactiveerd) gedurende de belichtingstijd. Het licht wordt op die manier door de beeldsensor omgezet in een digitaal beeld.

Welke camera past bij mij? Doorsnede, werking van een mirrorless systeemcamera

Door het ontbreken van het mechanische systeem is een mirrorless systeemcamera dus heel erg stil en een stuk lichter en kleiner dan een spiegelreflexcamera. De zoeker is bij de mirrorless systeemcamera niet optisch maar digitaal, aangezien er geen spiegel meer aanwezig is.

Bij een digitale zoeker kijk je eigenlijk naar je LCD scherm via de zoeker. Veel systeemcamera’s hebben zelfs geen zoeker meer waardoor je de foto dus maakt via het LCD-scherm van de camera.

Verder presteren mirrorless systeemcamera’s op video gebied heel erg goed omdat veel camera’s beeldstabilisatie hebben waardoor je tijdens het filmen dus prachtig stabiele beelden kunt maken. Een spiegelreflex heeft geen stabilisatie tenzij de lens beschikt over IS (Image Stabilization).

Verschil spiegelreflex en systeemcamera

Canon 5D Mark IV Spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera

 • Robuuster, zwaarder en groter dan mirrorless
 • Maakt geluid bij het maken van een foto
 • Accu gaat langer mee
 • Groter aanbod van lenzen
 • Losse Autofocus sensor
 • Iets minder geschikt voor video
Canon R6 Systeemcamera

systeemcamera

 • LIchter en kleiner dan spiegelreflex
 • Maakt geen geluid bij het maken van een foto
 • Extreem snelle sluitertijden door ontbreken spiegelsysteem
 • Digitale zoeker en/of via LCD scherm
 • Minder groot aanbod van lenzen
 • ‘Oude’ lenzen alleen met adapter te gebruiken
 • Beeldsensor regelt ook Autofocus en is dus zeer snel
 • Zeer geschikt voor video, o.a door beeldstabilisatie

Systeemcamera of Spiegelreflex?

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen, ook professionals, voor een mirrorless systeemcamera. Met deze camera kun je vrijwel hetzelfde als met een spiegelreflex maar door het ontbreken van het spiegelsysteem is de camera een stuk lichter en stiller in gebruik. Uit ervaring weet ik dat vooral het laatste in sommige gevallen echt een enorm voordeel kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van een huwelijksceremonie of uitvaart waar het geluid van een spiegelreflex hinderlijk kan zijn.

Niet iedereen is helemaal blij met deze systeemcamera omdat het robuuste karakter van de spiegelreflex een beetje weg is. Ook het opklappen van de spiegel en het openen van de sluiter is voor veel mensen een nostalgisch gevoel en geluid. Dit ‘probleem’ wordt door de grote camera fabrikanten ondervangen door systeemcamera’s te maken die qua formaat in de buurt komen van de oude betrouwbare spiegelreflexcamera’s.

Ben je al in het bezit van lenzen van je ‘oude’ spiegelreflex dan kun je deze ‘oude’ lenzen in veel gevallen op de systeemcamera gebruiken, je zult dan wel een een adapter moeten aanschaffen aangezien de lensvatting is veranderd van formaat.

Kitlens

Wanneer je een spiegelreflexcamera of systeemcamera in het goedkopere segment aanschaft dan wordt er vaak een zogenaamde ‘kitlens’ bijgeleverd. Je kunt ook alleen de camerabody kopen, maar voor een klein beetje meer geld heb je er in ieder geval een lens bij zodat je direct kunt gaan fotograferen. Meestal is deze kitlens een standaard zoomlens met een brandpuntafstand van ongeveer 18-55mm. Dit wordt een standaard lens genoemd omdat deze lens het meest in de buurt komt van wat je met het menselijk oog waarneemt.

18-55 nikon standaard kitlens

Uitproberen

Wanneer je voor het eerst aan de slag gaat met een systeemcamera dan is het prima om te starten met een kitlens. Door veel te fotograferen merk je vanzelf wat de beperkingen zijn van de lens en waar je behoefte aan hebt. Lenzen zijn erg duur dus op deze manier kun je na verloop van tijd heel gericht kiezen voor een bepaalde lens.

Investeren in kwalitatieve lenzen

Wanneer je kiest voor een spiegelreflex of systeemcamera dan doe je dat omdat je wilt investeren in kwalitatieve lenzen. Een kitlens is een prima manier om erachter te komen wat je wilt maar het is natuurlijk enorm zonde om een dure camera aan te schaffen en alleen maar te fotograferen met een kitlens.

Er is een groot verschil in kwaliteit tussen lenzen. Het verschil zit met name in de kwaliteit van het glas. Veel lenzen in het onder segment zijn niet van glas maar van kunststof. Glas is een eerste vereiste voor een hoogwaardige lens. Hoe beter de kwaliteit van het glas hoe beter de scherpte, het contrast, de kleur en het lichtinval zal zijn. Iedere camerafabrikant maakt onderscheid tussen de consumentenmarkt en de professionele markt en dat is geen marketingtruc want het verschil is echt groot. Lenzen met een vast brandpunt, leveren de beste kwaliteit. Bij zoomlenzen moeten er altijd concessies worden gedaan wat ten koste gaat van de lichtsterkte.

Een ander belangrijk punt wat de kwaliteit van een objectief bepaalt is de mate van lensafwijkingen zoals vervorming, chromatische aberratie (kleurschifting), vignettering (donkere hoeken) en hoek onscherpte. Bij iedere lens zijn deze afwijkingen aanwezig maar hoe beter de kwaliteit van de lens hoe minder aanwezig. De meeste lensafwijkingen kunnen achteraf softwarematig wel worden hersteld. Ook de motor voor de autofocus en de constructie van het objectief bepaalt de kwaliteit. De meeste professionele objectieven stellen razendsnel scherp en zijn heel erg stil.

Conclusie

Dit artikel is bedoeld om de grootste verschillen, voordelen en nadelen van de meest gebruikte camera’s op een rijtje te zetten. Hopelijk is het iets makkelijker geworden om een keuze te maken voor een nieuwe camera. Stel jezelf de vraag wat je wilt gaan doen met je camera en wat je belangrijk vindt. Ga je voor gebruiksgemak en voor een lichtgewicht compactcamera of ben je bereid om je te verdiepen in fotografie en te investeren in lenzen? Stel ook een budget voor jezelf wat je maximaal wilt uitgeven dan valt er sowieso al een heleboel af waardoor de keuze al een stuk eenvoudiger wordt.

De conclusie is helaas dat je de keuze voor een nieuwe camera toch echt helemaal zelf moet maken. Wanneer je eenmaal een aantal camera’s hebt gevonden waar je tussen twijfelt kun je heel handig op versus.com camera’s met elkaar vergelijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.